Regisztráció    Belépés

Hírek

Kamasziránytű diákoknak 1.0

Informatika óra kicsit másképp

2014. szeptember 23. és 29. között az Fps Webügynökség szakemberei, Szalghári Éva online marketing tanácsadó és Tar Péter rendszergazda infó órán előadást tartottak az internet veszélyeiről és a biztonságos internethasználatról.

inkognitó

Pétertől megtudtuk, hogy

 • egy perc alatt 81 darab iPad cserél gazdát a neten, 1 500 facebook bejegyzést posztolunk és 168 millió e-mail-t küldünk egymásnak.
 • nemcsak a laptopod, hanem az okos telefonod is lehet vírusos, ezért a telódra is érdemes vírusírtót telepíteni. A vírusok segítségével bárki hozzáférhet a személyes adataidhoz, és óriási telefonszámlát csinálhat a szüleidnek.  
 • ha inkognitó módban használnod a böngésző programokat, nem láthatja más, hogy hol járkálsz a neten.
 • az interneten böngészés közben információ morzsákat hagyunk magunk után. A böngésző programok a cookie-k vagy magyarul sütik segítségével sok mindent megtudhatnak az internetes szokásainkról (milyen játékokkal játszunk, milyen filmeket szeretünk vagy kivel csevegünk a legtöbbet a neten). Érdemes ezeket kikapcsolni. 
 • alapértelmezetten az okostelód megjegyzi, hogy éppen merre jársz, és egy egyszerű google alkalmazás segítségével könnyen lekövethető lehetsz, mint Éva. Ezért figyelj nagyon a telefonod biztonsági beállításaira!
 • miről ismered fel az adathalász e-mail-t vagy web oldalt. A “Facebook” bejelentkező oldala nem ugyanaz, mint a “Facebok” vagy a „Faceboook” bejelentkező oldala! Ha a barátnőd e-mail címéről kapsz egy levelet, ami tele van helyesírási hibákkal, annak nem biztos, hogy az az oka, hogy gyenge nyelvtanból. Érdemes a részletekre is odafigyelni! Az interneten a legnagyobb cégek abból élnek, hogy megszerzik mások adatait és azokkal kereskednek (név, cím, stb.). 

 kezek

Évától megtudtuk, hogy 

 • a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter vagy Skype) használd a biztonsági beállítások funkciót, ha nem akarod, hogy a bejegyzéseidet és képeidet bárki megnézhesse. Alapértelmezetten minden adatod nyilvános!
 • azok az oldalak, amiket csak akkor nézhetsz meg, ha először küldesz egy Like-ot, csak a nyilvános adataidra kíváncsiak (név, e-mail cím, lakcím, életkor, stb). Jobb, ha meg sem nézed őket, ha nem akarsz ismeretlenektől reklámokat vagy leveleket kapni. 
 • a Facebook-nak van egy olyan jó tulajdonsága, hogy ha valakit törölsz az ismerőseid közül, ő nem fog erről értesítést kapni. Tehát ha valakitől nem szeretnél többet posztokat, képeket vagy üzeneteket kapni, egyszerűen csak nyomd meg a “törlés” gombot.
 • az interneten sem illik elbújni más fényképe/arca mögé. Ha nem tudod biztosan, hogy kivel csetelsz, inkább ne állj szóba vele. A web kamerát, mikrofont csak akkor használd, ha biztosan ismered azt, aki a vonal végén van.
 • ha a neten bármit megosztasz, leírsz, vagy feltöltesz, hiába törlöd le később a saját profilodról. Ha csak egy ember  is like-olta vagy megosztotta a képedet,  már nem tudod többé letörölni az internetről. Olyan dolgot írj ki vagy ossz meg, amit szemtől szemben is elmondanál vagy megmutatnál a többieknek.
 • az internetre bárki bármit felírhat, ezért ha a házi feladatodhoz keresel információt, a net mellett használd a régi, jól bevált könyvtárat is. Igaz, hogy így több idő kell a házi elkészítéséhez, de a könyvekben nyugodtan megbízhatsz. Az internetes oldalak közül keresd azokat, amiket szakemberek szerkesztenek. Ilyenek például a lap.hu oldalak.  

 

Ha tetszett az óra, gyere el a következőre is, az időpontról és a témáról web oldalunkon értesülhetsz!


Kapcsolat  |  Adatvédelem